MIXTO gefractioneerde CO2 laser ()

MIXTO FRACTIONELE CO2 LASER

Skin resurfacing werd traditioneel uitgevoerd met een CO2 laser of een Erbium-YAG laser. Deze lasers “branden” de volledige opperhuid weg waardoor een duidelijke verbetering bekomen werd van de huidtextuur en een afvlakking van oppervlakkige en diepe rimpels. Nadeel hiervan was een vergroot risico op ‘residual thermal damage’ (brandwonden met thermische schade), vaak gepaard met een langdurige herstelperiode en soms een persisterend erytheem (roodheid) , hypopigmentatie (witte pigmentloze huid) en zelfs littekenvorming. Bovendien was de behandeling zeer pijnlijk en was er een intensieve postoperatieve verzorging vereist.

De fractionele photothermolyse werd in 2003 geïntroduceerd met als doel een resurfacing uit te voeren zonder de hierboven vermelde bijwerkingen. De MiXto SX (Lasering, Modena, Italië) combineert de ‘gouden standaard’ golflengte van de klassieke CO2 laser met een unieke zogenaamde “fractionele modaliteit”. Dit betekent dat er minuscule gaatjes of kolommen worden gebrand, met ertussen intacte huid : de MiXto SX beschikt over een gecomputeriseerde high speed scanner die microkolommen van ablatie veroorzaakt, echter volgens een bepaald algoritme. Dit algoritme zorgt voor een maximaal tijdsinterval tussen 2 aanpalende microspots. Zo ontstaat er minder thermische beschadiging van de omliggende weefsels. Dit verklaart waarom een resurfacing met de MiXto SX uitgevoerd kan worden zonder lokale anesthesie, in tegenstelling tot sommige andere fractionele lasers. Bovendien is er een vrij korte herstelperiode (minimal down time) van 3 à 5 dagen.

Dat het hier om een CO2 laser systeem gaat, biedt een bijkomend voordeel. Naast de ablatieve werking (verbranden van huid) is er eveneens een coagulerend effect met een thermisch cascade effect naar de diepte van de microkolom toe. Dit resulteert in een vrij snelle contractie van de huid en opbouw van collageen op lange termijn (maximaal na 12 weken).
Naast de klassieke indicaties zoals rimpels, acné littekens en dyschromie zijn er tevens gunstige ervaringen bij striae (striemen) en verhoogde laxiteit van de huid van de oogleden (door retractie en collageenopbouw). De MiXto SX is geschikt voor alle huidtypes en kan gebruikt worden in de hals, het decolleté en de handen.

Het aantal sessies varieert volgens de te behandelen afwijking. Voor oppervlakkige rimpels of een algemene opfrissing van de teint volstaan 1 à 2 sessies. Bij acné littekens daarentegen zijn soms 4 sessies vereist. De MiXto SX beantwoordt aan de huidige noden van de patiënt: beste resultaten met minimale down time.

Opvallende effecten:
• Het onmiddellijk samentrekken van de collageenvezels bevordert de strakheid van de huid.
• Verbetering van de structuur van de huid : verbetering van de grootte van de poriën, verwijdering van pigmentstoornissen, fijne rimpels, acné littekens en andere structurele onregelmatigheden.
• Effectief op huidbeschadiging : dyschromia en actinische keratosen.
• Aanmaak van nieuw collageen : de warmte ontwikkeling tot diep in de dermis (lederhuid) zorgt voor een stimulatie van de collageenproductie. Deze collageen productie zorgt voor een secundaire verstrakking van de huid en dit van binnenuit.
• Duidelijk zichtbaar resultaat na behandeling van littekens en striae (b.v. tengevolge van zwangerschap).

Waarom kiezen voor een MiXto behandeling?
• Snel herstel.
• Kortdurende procedure.
• Geen anesthesie vereist.
• Veilig en doeltreffend.
• Duidelijk zichtbaar resultaat.
• Ook delicate plaatsen kunnen worden behandeld.

Duur van de periode van „genezing“
Het gelaat: 5 dagen
De hals: 7 dagen
Decolleté en handen: tot 10 dagen.

Oppervlakkige rimpels en kleine onregelmatigheden van de huid kunnen na 1 behandeling verdwijnen. Diepere rimpels en acné littekens vragen meerdere behandelingen en dit met een tussentijd van 1 maand.

Dit is een microscopisch zicht van de korstjes 48 uur na een behandeling. Elk micro-korstje
heeft een diameter van 300 micron (0,3 mm).