Oorcorrectie (Plastic and aesthetic surgery)

Wie komt in aanmerking voor oorcorrectie?

Iedereen die niet tevreden is over de stand van zijn of haar oren komt in aanmerking. Meestal betreft het een volledige afstand van het oor (in de volksmond 'flaporen' genoemd), soms staat enkel het bovenste gedeelte van het oor af. De operatie wordt bij voorkeur uitgevoerd op een leeftijd van ongeveer zeven jaar, maar kan ook op latere (volwassen) leeftijd.

Het eerste gesprek

Tijdens het eerste gesprek wordt een analyse gemaakt van het oor en zijn afwijking. Er wordt met de patiënt (of de ouders) overlegd welke specifieke ooroperatie zal worden uitgevoerd.

De voorbereiding

De operatie behoeft geen specifieke voorbereiding. De patiënt mag in ieder geval de kliniek dezelfde dag nog verlaten. Zelf de wagen besturen is niet aangewezen en daarom moet de patiënt opgehaald worden in de kliniek.

De verdoving

Bij kinderen onder 12 jaar is algemene narcose te verkiezen. Boven 12 jaar is de operatie mogelijk onder plaatselijke verdoving. In beide gevallen mag de patiënt de kliniek dezelfde dag verlaten.

De operatie

De chirurg maakt een incisie aan de achterkant van de oorschelp. Nadat het kraakbeen is vervormd, wordt het oor naar achteren geklapt en in de nieuwe positie vastgezet. De operatie neemt een uur in beslag. De insnede achter het oor wordt gehecht met oplosbare draad. Deze draad lost op in ongeveer 10 tot 14 dagen. Na de ooroperatie komt een verband rond het hoofd dat ongeveer 3 tot 5 dagen later dient verwijderd te worden door de chirurg.

Na de operatie

Behalve de eerste paar dagen zult u nauwelijks last ondervinden van de operatie. Een aantal dagen na de operatie wordt het verband verwijderd. Uw oren kunnen de eerste twee weken duidelijk gezwollen en gevoelloos zijn. Dit is echter volkomen normaal en verdwijnt vanzelf. Nadat het verband is verwijderd moet u ongeveer één week overdag een haarband dragen om de oren goed op de plaats te houden. De eerste drie weken draagt u de haarband ook 's nachts. De oren kunnen gedurende enkele weken gevoelig zijn bij aanraking, bijvoorbeeld als u een trui aantrekt.

Complicaties

In enkele gevallen komt het voor dat een oor na enige tijd terugklapt en weer af gaat staan. Dit komt voor bij ongeveer 1 op 200 gevallen, zeldzaam dus. Het kraakbeen is immers elastisch en laat zich niet altijd in een andere stand dwingen. Een nieuwe oorcorrectie is dan nodig om het kraakbeen terug in de juiste stand vast te zetten. Dit is vaak voldoende voor een mooi en blijvend resultaat. Verwacht echter geen honderd procent symmetrie. Een andere complicatie is het ontstaan van een zogenaamd keloidaal litteken (zogenaamd wild vlees). Dit is goed behandelbaar met cortisol injecties.