Borstverkleiningen (Plastische en esthetische chirurgie)

Borstverkleiningen: minder zware lasten


Zware borsten kunnen zowel lichamelijk, esthetisch en zelfs psychisch hinderlijk zijn. Ook kunnen ze nek- en rugklachten geven. Andere vrouwen vinden te grote borsten gewoon lelijk. De borsten verkleinen is dan de gepaste oplossing.

Een borstverkleining biedt uitkomst wanneer u een kleinere cupmaat wenst. De plastisch chirurg verwijdert vet- en klierweefsel en overtollig huidweefsel. Dit maakt uw borsten kleiner, lichter en steviger. De tepel krijgt een "normale" diameter van 4 cm. Uw borsten worden niet alleen kleiner, ze krijgen ook een nieuwe vorm. Een borstverkleining is meestal ook een borstlift, waarbij de tepel op een esthetisch mooiere hoogte wordt geplaatst.

Wie komt in aanmerking voor borstverkleining?

De meeste vrouwen die een verkleining van hun borst willen, hebben psychisch of fysiek last van hun grote of zware borsten. De belangrijkste voorwaarde voor operatie is dat de borsten volledig volgroeid zijn. De operatie wordt dus zelden uitgevoerd onder de 18 jaar. Tot op hoge leeftijd is een borstverkleinende of borstcorrigerende operatie mogelijk.

Omdat bij een borstverkleining ook melkklierweefsel verdwijnt, is het niet zeker of u na afloop nog borstvoeding kan geven. Hou daar rekening mee in geval van kinderwens.

Het eerste gesprek

Tijdens het eerste gesprek is het belangrijk dat u duidelijk maakt wat uw wensen en verwachtingen zijn. Hoeveel cupmaten wilt u uw borsten verkleinen? Er wordt rekening gehouden met lichaamslengte en -gewicht. De chirurg onderzoekt vervolgens uw borsten en meet ze op. Na de operatie zullen uw tepels niet meer op dezelfde plek zitten, maar naar boven worden verplaatst.

De chirurg geeft uitleg over de operatie en de narcose. Een borstverkleining laat zichtbare littekens achter, die in de loop der tijd natuurlijk vervagen maar nooit helemaal verdwijnen. Uw chirurg kan u precies vertellen hoe en waar de littekens zullen lopen. Mogelijk krijgt u dan een beter beeld van het eindresultaat. Bedenk echter wel dat ieder lichaam anders is en dat u niet zomaar een paar borsten kunt uitzoeken van de foto's.

De voorbereiding

U ontvangt uitgebreide instructies om u op de operatie voor te bereiden. U dient een sportbeha te kopen met een cupmaat zoals afgesproken. Bij voorkeur koop u een beha met sluiting vooraan. Deze beha brengt u mee naar de kliniek of het ziekenhuis, want die zal dienst doen als verband bij uw ontslag. Onder bepaalde omstandigheden zijn enkele preoperatieve onderzoekingen noodzakelijk. Medicatiegebruik dient soms te worden stopgezet of aangepast voor de operatie. U verblijft meestal één nacht in het ziekenhuis. Wanneer de ingreep wordt uitgevoerd in De Baronie mag u enkele uren na de ingreep de kliniek al verlaten. Zorg dat iemand u bij vertrek uit het ziekenhuis ophaalt. Omdat u het de eerste tijd rustig aan moet doen, is het ook aan te raden vast wat extra hulp thuis te regelen.

De verdoving

Borstverkleining gebeurt steeds onder algehele narcose, en dit om redenen van veiligheid en comfort voor de patiënte. Enkel een beperkte borst- of tepellift is mogelijk onder lokale verdoving.

De operatie

Gemiddeld duurt de operatie twee tot drie uur. De chirurg maakt een incisie rond de tepelhof, vandaar naar de borstplooi en soms ook nog in de borstplooi zelf. Vet- en huidweefsel worden zorgvuldig verwijderd, waarna de chirurg de tepel en tepelhof op een natuurlijke hoogte vastzet.

In de meeste gevallen blijft de tepel verbonden met zenuwbanen en bloedvaten. Alleen als uw borsten bijzonder groot zijn, kan het voorkomen dat tepel en tepelhof na de operatie minder gevoelig zijn.

Na de operatie

De eerste dagen na de operatie zijn uw borsten nog verbonden, zodat u niet meteen het resultaat kunt zien. In het begin zullen uw borsten enigszins gezwollen aanvoelen. De pijn is minimaal en zelden zijn pijnstillers nodig. Het zwaartegevoel in de borsten kan een of twee weken duren.

Het verband wordt na enkele dagen verwijderd, net als de drains. Vanaf dat moment draagt u een speciale sportbeha, die u moet blijven dragen tot de zwellingen en blauwe plekken verdwenen zijn. Door de zwelling kunnen uw borsten de eerste tijd gevoelig zijn. Maakt u zich daar geen zorgen over. Bij de meeste vrouwen komt het gevoel na enkele weken of maanden terug. In een enkel geval kan het een jaar duren en alleen in uitzonderlijke gevallen blijven uw borsten min of meer gevoelloos.

Na ongeveer twee weken kunt u weer aan het werk. Hou er wel rekening mee dat u de eerste drie tot vier weken geen zware dingen mag tillen. Probeer zoveel mogelijk rust te nemen. Uw lichaam heeft de tijd nodig om weer helemaal te herstellen.

Een nieuwe cupmaat

Een kleinere cupmaat is voor veel vrouwen een hele opluchting. De verkleining van uw borst brengt dan heel wat voordelen mee: U bent verlost van een zware last, uw borsten zijn meer in verhouding tot de rest van uw lichaam en uw bovenkleding zal mooier vallen. Hoe blij u ook bent met uw nieuwe vormen, realiseer u wel dat borsten, meer dan elk ander deel van het lichaam, sterk kunnen veranderen onder invloed van zwaartekracht, hormonen en gewichtsschommelingen. Maar de omvang die ze hadden, zullen ze in principe niet meer krijgen. U mag er vanuit gaan dat een borstverkleinende operatie een blijvend effect heeft.

Complicaties

Borstverkleining moet niet beschouwd worden als een zeer zware ingreep. Maar net als bij veel andere operaties kunnen er complicaties optreden, zoals nabloedingen, infectie, afsterven van huid, tepel of vet, of overtollige littekenvorming. Zo bestaat er ook een kans dat het gevoel in de tepels geheel of gedeeltelijk verdwijnt. Maar realiseer u wel dat dergelijke complicaties gelukkig zeer zeldzaam zijn.