Esthetische gynaecologie - Esthetische genitale chirurgie (Plastische en esthetische chirurgie)

Net zoals neuzen, oren of borsten komen ook vrouwelijke genitalia - schaamlippen en schede (vagina) - in verschillende vormen en maten voor. De aangeboren vorm verandert bovendien bij de vrouw in de loop van haar leven onder invloed van hormonen, zwangerschappen en bevallingen en natuurlijk ook veroudering.

Wat 'de norm' is, is moeilijk te bepalen.
Wat voor de een perfect is, kan voor een andere te klein of te groot zijn, en soms zelf hinder (bij het fietsen, lopen of zitten) of schaamte veroorzaken, vooral in de tijd van strings en ontharen.

Volgens onze filosofie heeft iedere vrouw het recht om te bepalen hoe haar lichaam er moet uitzien en we zijn er om haar daarbij te helpen - hormonaal, dermatologisch (laser) als chirurgisch.
Wij willen graag bij toe bij dragen dat U zich goed gevoel in Uw eigen lichaam, met een tevreden zelfbeeld als vrouw en ook een normaal gezond seksueel leven met bijhorend genot.

We kunnen bijvoorbeeld
• te grote schaamlippen verkleinen als die U hinderen bij het vrijen, sporten of zelfs dagelijkse activiteiten, of gewoon in kledij
• een pijnlijk litteken die U aan Uw bevalling overhield corrigeren
• genitale wratjes, cystjes of gezwellen verwijderen
• een pubislift of schaamlipvergroting verrichten.

Dat allemaal in een discrete en aangename omgeving in het kader van dagkliniek behandeling, onder locale of algehele verdoving, door een professioneel en ervaren plastisch en esthetisch chirurg.
De ingrepen kunnen ook gecombineerd worden bvb met de borst- of gelaatschirurgie. In bepaalde gevallen waar een ziekenhuisopname vereist is, kunnen we U behandelen in het ziekenhuis A.Z. Jan Palfijn te Gent.

Pubis liposuctie met of zonder pubis lift


Net zoals op andere plaatsen in het lichaam (billen, buik..) kan zich op de zogenaamde venusheuvel (pubis - gebied net boven het schaambeen) onwelkom vet opstapelen en zelfs na vermageren daar blijven zitten. Dan is liposuctie een mogelijkheid.
Een ander probleem is dat de schaamstreek uitzakt na bevalling, operatie of met de leeftijd. Dan komen chirurgische technieken (pubislift) aan bod gecombineerd bvb met (mini-)abdominoplastie of littekencorrectie

Schaamlippen vergroten/ opvullen


Vindt de vrouw dat haar grote schaamlippen (bvb. na een vermageringskuur) wat te klein of gezakt zijn en wenst zij wat vollere schaamlippen te hebben, kunt zij kiezen tussen lichaamseigen vet injectie of meer langdurig vulmiddel als Bio-Alkamid of andere vulmiddelen.
Correctie van de schaamlippen : verkleining - reshaping - labiaplastie - reductie clitoridaal kapje

Er bestaan geen normen hoe groot de kleine schaamlippen zouden moeten zijn, elke vrouw bepaalt het zelf. Vindt zij haar schaamlippen naar eigen gevoel te groot of zelfs hinderlijk bij het fietsen, lopen, vrijen of andere activiteiten, bestaan er hedendaags verschillende heelkundige mogelijkheden om de schaamlippen te verkleinen. Een andere indicatie voor operatie kan een aangeboren of verworven (traumatische) asymmetrie zijn, littekenvorming of een huidaandoening. Wanneer gewenst kan ook de overtollige huid van clitoriskapje verwijderd worden.

Vagina versmallen - verjongen (rejuvenation - reshaping)


Tijdens een normale bevalling worden de vagina en de bekkenbodemspieren uitgerekt en fijne zenuwuiteinden onder druk gezet. Het herstel van de weefsel is nooit volledig perfect, vooral als het over een langdurige of gecompliceerde bevalling gaat. Meestal heeft het vrouwelijk lichaam voldoende reserves om eventuele beschadigingen onopgemerkt op te vangen. Die zijn echter niet oneindig. Met de leeftijd en na aantal bevallingen kan het weefsel bezwijken, de vagina wanden verslappen en blaas verzakken. Met als gevolg zwaartegevoel, onbevredigend of pijnlijk seksueel leven en urinaire incontinentie (urineverlies) bij het hoesten, niezen, lachen, lopen of sporten. Niet iedereen wordt geholpen met bekkenbodemoefeningen en moet een chirurgische oplossing zoeken. Versmallen van de vagina (dus eigenlijk verjongen) door voorwand- of achterwandplastiek of perineoplastie met of zonder blaaslift behoort tot de mogelijkheden.

Episiotomie (knip) Littekencorrectie


De meeste vrouwen worden bij hun eerste (en soms ook daaropvolgende) bevalling 'geknipt'. Meerderheid van deze wondjes geneest vlot en laat minimale littekens achter. Helaas telt dat niet voor alle vrouwen. Sommigen blijven er last van hebben - bij het vrijen, bij na toilet te gaan, soms ook bij gewoon zitten of fietsen. Een revisie van dit litteken met of zonder perioneoplastie is vaak de enige oplossing.

Perineoplastie – Perineum body herstel


Sommige vrouwen hebben zogenoemd een 'kort perineum' - de afstand tussen vagina en aars (de dam). Normaal wordt deze gevormd door samenkomst van enkele bekkenbodemspieren en zorgt voor een goede spanning van de vagina en goede werking van de aarssluitspier. Door uitrekking bij de bevalling of door episiotomie (het knipje) verliest deze dam aan zijn stevigheid en goede functie met als gevolg een pijnlijke of niet bevredigende geslachtsgemeenschap, vaginale flatus (windjes en ongewenste geluidjes bvb bij het vrijen) of zelfs incontinentie (onvoldoende controle over ontlasting). Een reconstructie van de dam brengt vaak een belangrijke beterschap.

Maagdenvliesreconstructie - hymenoplastie


Een maagdenvlies (of hymen ook genoemd) is een anatomische cirkelvormige slijmvliesstructuur die de ingang van de schede beschermt. Bij de eerste geslachtsgemeenschap wordt deze gescheurd of open gerokken met vaak minimaal bloedverlies tot gevolg.
Net zoals andere organen komt ook het maagdenvlies in verschillende variaties voor. Bij sommige meisjes is het hymen zodanig strak dat ook na meerdere pogingen tot penetratie (binnenbrengen van de penis) dit niet lukt en het vlies heelkundig moet opengemaakt worden.
In andere gevallen is het onderontwikkeld of helemaal niet ontwikkeld (1 op 1000) of geraakt het ongewild beschadigd bij een trauma (ongeval) of door verkrachting.
Indien de vrouw het wenst, bestaan er hedendaags verschillende mogelijkheden om het maagdenvlies te herstellen (reconstrueren).

Genitale wratjes


Genitale wratjes (condylomata) zijn een virale, seksueel overdraagbare, soms heel lastige en zeker onsierlijke aandoening van de vrouwelijke genitalia. Een medicamenteuze behandeling brengt vaak maar een tijdelijke soelaas en een definitieve behandeling moet chirurgisch gebeuren. Met toepassing van de minimaal invasieve operatietechnieken kan dit in dagbehandeling gebeuren.

Kleine genitale chirurgie (verwijderen cystjes, gezwellen, vaginale septa)


Allerlei kleine onsierlijke of hinderlijke aandoeningen (cysten, gezwellen, wratjes, moedervlekken, septa..) ter hoogte van de vrouwelijke genitalia kunnen in het kader van dagkliniek verwijderd worden met behulp van de meest courante behandelingstechnieken (laser, minimaal invasieve chirurgie...).