Facelift en halslift (Plastische en esthetische chirurgie)

Met ouder worden verliest de huid zijn elasticiteit; de huid verslapt en gaat meer doorhangen. Zon, roken, alcohol, stress en andere factoren spelen een voorname rol in dit verouderingsproces. De veerkracht van de huid neemt af en de eerste tekenen daarvan zijn zichtbaar ter hoogte van de kaaklijn en hals. Met een facelift krijgen hals- en kaaklijn weer een jeugdige vorm. Ook afhangende nekplooien kunnen dankzij een halslift terug opgetrokken worden.

Het enige wat een gelaatscorrectie niet kan doen, is het verouderingsproces stopzetten. Wel kunt u er de klok een heel stuk mee terugzetten. De eerste tekenen van het ouder worden kunnen letterlijk aan het gezicht worden onttrokken door het weghalen van overtollig vetweefsel, het straktrekken van de onderliggende weefsels en het effenen van de huid van uw gezicht en nek.

Wie komt in aanmerking voor een facelift?

Een facelift heeft het beste resultaat bij mannen en vrouwen van wie de huid nog enigszins elastisch is. De meeste cliënten zijn tussen de veertig en zestig jaar, maar ook bij mensen van zeventig of zelfs tachtig jaar kan een facelift nog fantastische resultaten opleveren.

Een facelift geeft u een jonge, strakke en frisse uitstraling, met een langdurig resultaat. Maar u krijgt er geen ander gezicht door en het tovert u ook niet om tot een achttienjarige. Stel voor uzelf vast wat uw verwachtingen zijn en overleg die met de chirurg.

Er bestaan meerdere manieren om een facelift uit te voeren. Er kunnen verschillende technieken gebruikt worden en de uitgebreidheid van de ingreep kan sterk verschillend zijn. We onderscheiden de gewone facelift, de halslift en de minifacelift. Er is een groot verschil in operatietijd, uitgebreidheid van de huidondermijning en in herstel tussen deze behandelingen. De keuze van de techniek en van de uitgebreidheid van de ingreep hangt af van de patiënt en de wensen. Goed overleg met de chirurg is noodzakelijk.

Het eerste gesprek

Vertel tijdens uw eerste gesprek met de plastisch chirurg wat u met een gelaatscorrectie wil bereiken. De chirurg bekijkt de huid en structuur van hals en/of gezicht en vertelt u precies wat mogelijk is. Vervolgens krijgt u uitleg over de operatie. Het is erg belangrijk dat u als patiënt kunt verwoorden wat u storend vindt. Zo ontstaat er een gericht gesprek. Belangrijk is dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen de elasticiteit van de huid en de kwaliteit van de huid. Verminderde elasticiteit uit zich in afhangende huid van uw gelaat en hals. Met de leeftijd vermindert niet alleen deze elasticiteit maar ook de kwaliteit. Deze kwaliteitsvermindering uit zich vooral in rimpels en pigmentstoornissen die best behandeld worden met behulp van lasers. Een facelift zal enkel effect hebben op het doorzakken van de huid, niet op de kwaliteit.

De voorbereiding

U ontvangt uitgebreide instructies om u op de operatie voor te bereiden. Zoals wat u mag eten of drinken voor de operatie en waar u rekening mee moet houden als u medicijnen slikt. Als u kort haar hebt, is het aan te raden dit voor de operatie iets te laten groeien om de littekens tijdelijk te verbergen.

De operatie

Een minifacelift is de kleinste en kortste procedure. De ingreep is ook gekend als S-lift en MACS-lift. Deze ingreep duurt ongeveer 2 uur en gebeurt onder locale verdoving. Er wordt een incisie gemaakt voor het oor tot voor of in de haren van de slaapstreek. Het voornaamste effect van de ingreep is het opnieuw strakker maken van de kaaklijn (correctie van de hamsterwangetjes).

Bij de wat meer uitgebreide gelaatscorrectie wordt de incisie verlengd in de plooi achter het oor. Dit kan soms noodzakelijk zijn om meer correctie te bekomen ter hoogte van de hals. Ook deze ingreep kan doorgaan onder lokale verdoving, alhoewel sommige patiënten algemene verdoving verkiezen.

Bij een complete face- en halslift wordt de incisie nog verlengd tot in de haren achter het oor, en wordt vaak nog een bijkomende insnede gemaakt onder de kin. Deze ingreep wordt meestal onder narcose verricht.

Sommige patiënten wensen enkel een halslift. Bij deze patiënten wordt een insnede gemaakt voor het oor en onder de kin. Deze ingreep wordt ook meestal onder lokale verdoving uitgevoerd.

Na de operatie

Een facelift wordt meestal niet als pijnlijk ervaren. Pijnstillers zijn vaak niet eens nodig. Een licht tintelend gevoel van de huid is heel normaal en verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. Het wordt veroorzaakt door het genezingsproces dat onder de huid plaatsvindt. Wel zal uw gezicht de eerste week wat gezwollen zijn en kunnen gedeelten van de huid, vooral rond de hals, blauw van kleur zijn.

In het begin kan uw gezicht vreemd aanvoelen. De eerste weken zult u het litteken, lichte zwellingen en blauwe plekken in de spiegel zien. De genezing verloopt vaak veel vlotter dan de patiënten verwachten. U kunt uw normale leven na 10 tot 14 dagen hervatten. Volledige normalisatie en genezing duren wel een stuk langer, maar is voor de buitenwereld niet zichtbaar. De littekens zijn dan nog nauwelijks zichtbaar en rimpels en lijnen in gezicht en hals zijn glad getrokken. U ziet er jaren jonger uit. Het verouderingsproces wordt door een facelift niet gestopt en na ongeveer tien jaar overweegt u misschien een nieuwe behandeling. Het resultaat van een facelift is echter voor altijd: u hebt een stap teruggezet in de tijd.

De verdoving

U kunt zelf beslissen tussen lokale en algehele verdoving. Zeer belangrijk is dat de bijwerkingen van de algehele narcose minimaal blijven. We doen er alles aan om pijn en misselijkheid na de operatie zoveel mogelijk te beperken.

Complicaties

Elke operatie brengt risico's met zich mee. Alleen wanneer de gelaatscorrectie wordt uitgevoerd door een ervaren chirurg, is de kans op eventuele complicaties tot een minimum beperkt.

Een van de meest voorkomende complicaties na de operatie is een bloeduitstorting. Dit fenomeen is echter zelden van ernstige aard en verdwijnt vanzelf. Andere mogelijke gevolgen van de operatie: tijdelijke uitval van de aangezichtszenuw of infectie, waardoor littekens minder snel genezen. Deze complicaties zijn eerder uitzondering dan regel.

Een nieuw gezicht

De eerste maanden na de operatie zult u wekelijks kleine veranderingen waarnemen. Na ongeveer zes maanden is alles weer genormaliseerd, ook gevoeligheid van de huid. De littekens zijn dan vervaagd tot fijne witte soepele streepjes.