Lipcorrectie (Plastische en esthetische chirurgie)

Volle lippen

Lipcorrectie is een relatief eenvoudige ingreep om de lippen voller of juist smaller te laten maken. Ook kan de cupidoboog en de witte lijn op de grens van de bovenlip worden geaccentueerd.

Bij een lipvergroting kan een dunne lip - meestal de bovenlip - operatief worden vergroot door het slijmvlies aan de binnenkant naar buiten te brengen. Een andere veel gebruikte methode bestaat uit het injecteren van een speciale vulling. Bij het smaller maken van volle lippen verwijdert de plastisch chirurg onder plaatselijke verdoving het overtollige weefsel aan de binnenzijde van de lip.

Soorten vulstoffen

Er bestaan permanente vulmiddelen, maar deze worden tegenwoordig uit veiligheidsoverwegingen NIET meer gebruikt. Er wordt enkel nog gebruik gemaakt van HYALURONZUUR, een zeer veilig lichaamseigen product dat een resultaat geeft van +/- 1 jaar.

Eigen vetweefsel kan ook gebruikt worden om lippen op te vullen. Dit vetweefsel wordt meestal rond de navel weggehaald en krijgt een speciale behandeling waardoor de in het vet aanwezige vetcellen hun vitaliteit behouden. Soms is het nodig de behandeling in twee fasen uit te voeren.

Wie komt in aanmerking voor een lipvergroting?

Volle lippen zijn al een paar jaar in de mode. Als u om die reden een lipvergroting wil laten uitvoeren, moet u bedenken dat volle lippen over een tijdje helemaal uit kunnen zijn. In dat geval kunt u beter voor een vulling kiezen die een tijdelijk resultaat geeft. Maar hebt u van nature dunne lippen en wilt u dat blijvend veranderen, dan kan een beetje extra vulling voldoende zijn om jarenlang een mooie mond te hebben.

Wie komt in aanmerking voor een lipverkleining?

Mensen met een grote bovenlip of een volle, hangende onderlip, kunnen deze eenvoudig laten corrigeren. De behandeling wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en geeft geen zichtbare littekens.

Het eerste gesprek

De plastisch chirurg vertelt u wat de mogelijkheden zijn en voor welke behandeling u in aanmerking komt. Complicaties komen bij lipcorrecties zelden voor, maar hebt u daar vragen over, dan kunt u die tijdens het eerste gesprek stellen.

De voorbereiding

Een lipcorrectie is een eenvoudige behandeling waarvoor u niet onder narcose hoeft. U kunt dan ook direct na de ingreep weer naar huis. U hoeft verder geen speciale maatregelen te treffen voorafgaand aan de behandeling. Regel wel dat iemand u na afloop ophaalt om naar huis te brengen.

De verdoving

Hoewel de mond vrij gevoelig is, kunnen de lippen veel aan. Tijdens de ingreep worden uw lippen gevoelloos gemaakt. Alleen bij lipofilling en operatieve lipcorrecties krijgt u een plaatselijke verdoving.

De behandeling

Een lipcorrectie middels inspuiting duurt ongeveer vijftien minuten. Een operatieve lipcorrectie duurt ongeveer een half uur.

Na de behandeling

Na een injectie met opvulmateriaal zijn uw lippen misschien een beetje rood en gezwollen. Zijn uw lippen operatief vergroot of verkleind, of is er gebruik gemaakt van lipostructure, dan kunnen uw lippen en het gebied eromheen ook een beetje blauw zijn. Dit verdwijnt na een of twee weken. Als u uw lippen met ijsblokjes of koude washandjes koel houdt, zullen zwellingen en verkleuringen eerder verdwijnen.

Vollere lippen

Door resorptie van vet of verlies van slijmvlies, kan het voorkomen dat u na verloop van tijd extra behandelingen nodig hebt. Bij het gebruik van bepaalde opvulmaterialen is dit altijd noodzakelijk. Ook worden uw lippen smaller naarmate u ouder wordt. Het resultaat van een lipvergroting is dus in geen enkel geval helemaal blijvend.

Uw nieuwe, vollere lippen geven uw gezicht een heel andere aanblik. Het kan best zijn dat u daar even aan moet wennen.

Smallere lippen

Als uw lippen smaller in plaats van voller zijn gemaakt, is het resultaat blijvend. De hechtingen zitten aan de binnenkant van uw mond, waardoor u geen littekens ziet. Uw mond is overigens erg bepalend voor het karakter van uw gezicht. Daarom zult u even moeten wennen aan uw nieuwe uiterlijk. Maar uit ervaring weten we dat dit heel snel gaat.