Rimpelbehandeling (Plastische en esthetische chirurgie)

Overrompeld door rimpels?

Veroudering van de huid kenmerkt zich door twee fenomenen. Enerzijds verliest de huid zijn elasticiteit, en anderzijds begint de huid rimpels te vertonen. Verlies aan elasticiteit veroorzaakt een slappe en afhangende huid. Dit probleem kan worden opgelost met een facelift. Een facelift alleen is echter geen afdoende rimpelbehandeling. Daarvoor zijn andere methodes aangewezen. Behandeling tegen rimpels bij De Baronie kan verschillende vormen aannemen: een laserbehandeling, chemische peeling, spierverlamming of behandeling met fillers (vulmiddelen – injecties). Dagelijkse cosmeceutische huidzorg wordt beschouwd als de hoeksteen van de behandeling, zowel therapeutisch als preventief.

COSMECEUTISCHE HUIDZORG

Cosmeceutische huidzorg is voor vele patiënten een nieuw begrip. Het nieuwe woord “cosmeceutica” is ontstaan door de samentrekking van het woord “cosmetica” en het woord “farmaceutica”. De voornaamste cosmeceutische producten zijn anti-aging crèmes, vochtinbrengende crèmes en producten tegen pigmentatiestoornissen. Cosmeceutica kunnen beschouwd worden als huidverzorgende producten met biologisch actieve bestanddelen met medisch of “drug-like” effect. Dermatologisch onderzoek toont aan dat de bio-actieve ingrediënten van cosmeceutica duidelijke voordelen biedt boven het gebruik van traditionele cosmetica. Voor meer info zie “Esthetisch huidkliniek”.

CHEMISCHE PEELING

In principe wordt bij deze rimpelbehandeling hetzelfde effect beoogd als bij laserbehandeling. Hier wordt echter met behulp van een chemisch product de bovenste huidlaag opgelost.
De lijst met het aantal producten dat kan worden gebruikt voor peeling is zeer lang. De meest gebruikte zijn fenol, TCA en fruitzuren.
In de Baronie wordt enkel gebruikt gemaakt van peels voor oppervlakkige fijne rimpels. De huid wordt voorbereid met speciale cosmeceutische producten en daarna wordt een reeks peels uitgevoerd. Deze peels zijn uitvoerbaar zonder verdoving : de patiënt voelt alleen een licht branderig gevoel. Na de peel ziet de huid wat rood voor een tweetal dagen, met een geringe schilfering.
Diepe rimpels worden bij voorkeur met lasers behandeld vanwege de veiligheid en de voorspelbaarheid van de resultaten.

LASERBEHANDELING

Rimpels in het gelaat en littekens door acne kunnen zeer efficiënt bestreden worden met lasers. Bij het deel van de esthetische laserbehandelingen kunt u meer lezen over deze laserbehandeling voor rimpels.

RIMPELBEHANDELING MET VULLING EN SPIERVERSLAPPING

Met spierverslapping is het mogelijk de "dynamische" rimpels te behandelen. Dynamische rimpels zijn rimpels die ontstaan ten gevolge van spiersamentrekking. Voorbeelden daarvan zijn de kraaienpootjes, de frons, voorhoofdsrimpels, en in beperktere mate ook bovenlip. Kleine "statische" rimpels (rimpels zichtbaar zonder samentrekking van de gelaatsspieren) kunnen behandeld worden met vullingen.