Maak uw online afspraak

"Borst"
Borstvergroting

Borstvergrotingen: courante correcties

 Een van de meest uitgevoerde esthetische correcties is een borstvergroting. Dr. Myny heeft in zijn kliniek reeds honderden borstvergrotingen uitgevoerd. Het is een zeer dankbare operatie want het betreft in principe een kleine ingreep, maar met een zeer bevredigend resultaat voor de patiënte. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken zoals preoperatieve 3D simulatie, de recentste generaties protheses en “vetvultechnieken”, de borstvergroting met eigen vet. Steeds vaker wordt een prothese gecombineerd met gebruik van eigen vet (de zogenaamd “composite” borstvergroting).
 

WIE KOMT IN AANMERKING VOOR BORSTVERGROTING?

In principe kunnen twee groepen patiënten uitstekend geholpen worden door een borstvergroting.
Ten eerste komt elke vrouw die niet helemaal tevreden is met haar cupmaat in aanmerking voor borstvergroting. Meestal wordt dus voor borstvergroting gekozen om grotere en vollere borsten te krijgen, maar het kan ook uitstekend dienen om de borst te corrigeren die verslapt is door zwangerschap, vermagering of ouderdom. Licht uitgezakte borsten worden door wat extra vulling weer steviger en mooier van vorm.
 

HET EERSTE GESPREK.

Tijdens het intake gesprek wordt een hele vragenlijst overlopen zodat de chirurg zich een beeld kan vormen van uw wensen. Daarna wordt een klinisch onderzoek verricht waarbij gekeken wordt naar een aantal specifieke punten : vorm en volume van de borst – tepelpositie – vorm van de thorax wand – zichtbaarheid van de ribben – huid kwaliteit en elasticiteit – eventuele donorzone van het vet enz. Er worden een aantal metingen van de borst uitgevoerd. Vervolgens wordt het gewenste borstvolume bepaald aan de hand van externe pasprotheses. Ten slotte worden foto’s en een bodyscan genomen. Deze scan en foto’s worden gebruikt voor een CRISALIX 3D simulatie. U krijgt na de consultatie een mail met een link waar u het te verwachten resultaat zal kunnen zien.
Crisalix 3D Simulation - Dr Chris Snijman
 
De voornaamste vraag gaat uiteraard over het volume van de borst. Echter mag de patiënte niet uit het oog verliezen dat voor een mooi en natuurlijk resultaat meer telt dan alleen het volume. Drie elementen maken een borstvergrotende operatie tot een succes : het volume uiteraard, maar ook de natuurlijke vorm en de natuurlijke beweeglijkheid en soepelheid (zachtheid) van de borst. Vandaar dat met deze drie gegevens rekening moet worden gehouden. Zoals u zelf zeker al hebt kunnen vaststellen, kunnen de borsten wel groter zijn, maar helemaal niet meer natuurlijk van vorm en beweeglijkheid. Sommige vrouwen houden echter wel van de lichtjes onnatuurlijke bolling van de bovenpool van de borst. Boven de tepel treedt er dan een bolling op zoals die zichtbaar is bij het dragen van een push up BH. Als dat uw wens is, is dat technisch ook wel realiseerbaar, maar vergeet niet dat een dergelijke bolle bovenpool iets kunstmatigs heeft. Wanneer gebruik gemaakt wordt van eigen vet stellen deze problemen zich veel minder ; de borst oogt natuurlijk en voelt soepel aan.
 
De patiënte die een borst vergrotende operatie overweegt moet in overleg met de chirurg een aantal beslissingen nemen. Dit zijn belangrijke vragen want ze zullen uiteindelijk van cruciaal belang zijn voor een natuurlijk resultaat.

  • het eigen vet of prothese of beide
  • de plaats van de insnede (onder de borst, de tepel of de oksel)
  • de plaats van de donorzone van het vetweefsel
  • de vorm van de prothese (rond of druppelvormig)


BORSTVERGROTING MET PROTHESE

Er kan gekozen worden uit een aantal verschillende soorten protheses, enerzijds op basis van gebruikt materiaal (fysiologisch water of siliconen), anderzijds op basis van vorm (rond of druppelvormig, ook anatomisch genoemd).
De ronde siliconenprothese is de meest gebruikte. Deze geeft een mooi resultaat omdat silicone qua consistentie het meest overeenkomt met natuurlijk klier- en vetweefsel: de borst voelt uiterst zacht en natuurlijk aan. Het omhulsel van de prothese is uitermate sterk. Het is begrijpelijk dat sommige mensen vragen hebben over de veiligheid van silicone. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek toont aan dat silicone niet kankerverwekkend is, of aandoeningen van eender welke aard kan veroorzaken. Silicone is het meest toegepaste materiaal bij de productie van pacemakers, kunstgewrichten, allerlei prothesen en cosmetica. Ondanks de aandacht in de media voor de gevaren van silicone, is er tot nu toe geen enkel bewijs geleverd dat borstvergrotingen met het gebruik ervan kunnen leiden tot ziekten van het afweersysteem of andere aandoeningen.
 
In bepaalde gevallen, afhankelijk van de lichaamsbouw, kan ook een prothese met een druppelvorm (de zogenaamde "anatomische" prothese) geplaatst worden. Dit is een borstprothese met een solidere siliconengel waardoor de prothese zijn vorm behoudt en er bij eventuele beschadiging geen vrije siliconen in het lichaam zouden komen. Deze prothese heeft als nadeel dat die stugger en iets harder is dan de standaard siliconenprothese.
 

De plaats van de insnede
De chirurg kan de prothesen op verschillende manieren plaatsen: via de borstplooi, via de tepel of via de oksel. De methode waar de chirurg voor kiest, is afhankelijk van uw bouw, de cupmaat die u wil en uw persoonlijke wens. De incisies komen waar ze het minst zichtbaar zijn. 








Voor of achter de spier, of “dual plane”?
Over vs Under the Muscle: What Breast Implant Placing Is Best?
Wanneer er voldoende eigen weefsels zijn kan de prothese voor de spier geplaatst worden. De eigen weefsels vormen als het ware een kussen over de prothese en zorgen voor “camouflage” van de prothese. Bij zeer magere mensen is er zo weinig eigen weefsel dat de randen van de prothese zichtbaar zouden zijn. Daarom wordt een extra laag weefsel, namelijk de spier, over de prothese gelegd. Maar de meest gebruikte methode heet “dual plane”, waarbij de voordelen van de 2 vorige technieken gecombineerd worden. Bij een “dual plane” techniek is de bovenste helft van de prothese bedekt met spier, en de onderste helft met klier en huid. Bij de keuze van de nieuwe cupmaat moet u zich wel realiseren dat vaak hoe groter de prothese is, des te onnatuurlijker het resultaat kan zijn. Zeker bij vrouwen die zeer weinig klieren en huid hebben. 

BORSTVERGROTING MET EIGEN VET - LIPOFILLING

Er kan een fantastisch resultaat gecreëerd worden door opspuiten van de borsten met eigen vet. Er wordt op een bepaalde plaats vet weggenomen : vaak is dat de onderbuik, de billen en de rijbroek . Er wordt dus in feite op deze plaats een liposuctie uitgevoerd, zij het met daartoe speciaal ontworpen afzuig canules. Het opgezogen vet wordt bewerkt en gewassen. Daarna wordt het in borsten gespoten, ook weer met speciale injectie canules. De ingreep duurt dus wel langer dan een vergroting met prothese. Het maximale volume vet dat kan worden opgespoten bedraagt 250 tot 300 cc. Daarenboven moet er steeds rekening worden mee gehouden dat er bepaalde hoeveelheid – ongeveer 10 tot 20 % - van het vet weer zal verdwijnen. Het resultaat is zowel op het gebied van soepelheid en natuurlijkheid uitstekend, want de borsten zijn samengesteld uit uw eigen weefsel, als echte eigen borsten…
 

BORSTVERGROTING MET PROTHESE EN EIGEN VET : “COMPOSITE” BORSTVERGROTING

 
Wanneer er toch gekozen wordt voor een prothese (bijvoorbeeld vanwege het grote volume) in geval van een magere patiënte, kan er ook gebruikt maken van eigen vet om de weefselbedekking van de prothese te verbeteren, vooral dan aan de onderpool van de borst en de randen van de prothese.
 
DE VOORBEREIDING
U ontvangt uitgebreide instructies om u op de operatie voor te bereiden. U dient een sportbeha te kopen met een cupmaat zoals afgesproken. Bij voorkeur koop u een beha met sluiting vooraan. Deze beha dient u mee te brengen naar het ziekenhuis. Bij uw ontslag zal die namelijk dienst doen als verband. Onder bepaalde omstandigheden zijn enkele preoperatieve onderzoekingen noodzakelijk. Medicatiegebruik dient soms te worden stopgezet of aangepast voor de operatie. De patiënte mag dezelfde dag de kliniek verlaten. Zorg dat iemand u bij vertrek uit het ziekenhuis ophaalt. Omdat u het de eerste tijd rustig aan moet doen, is het ook aan te raden vast wat extra hulp thuis te regelen.
 
DE OPERATIE
De operatie duurt ongeveer één uur bij een prothese, twee tot drie uur in geval van eigen vet. U wordt wakker met, in sommige gevallen, aan beide zijden een klein buisje (drain), dat een paar uur later weer wordt verwijderd. U mag dezelfde dag naar huis, maar wel onder begeleiding. U mag ook nog niet onmiddellijk zelf autorijden.

NA DE OPERATIE
De eerste dagen zult u lichte stuwing in uw borsten voelen, en kunnen de borsten wat pijnlijk zijn. Als er vet werd gebruikt, kan ook de donorzone wat pijnlijk zijn. Dit is volkomen normaal en verdwijnt vanzelf. Na één tot twee weken kunt u de hechtingen laten verwijderen. Het is belangrijk om uw borsten en de littekens de eerste drie weken rust te gunnen. Probeer het rustig aan te doen, niet te sporten en niet te zwemmen. Baden en douchen is toegestaan vanaf de dag na de operatie. Wel kunt u na een paar dagen weer aan het werk.
Het resultaat van de operatie is al direct zichtbaar, maar nog niet definitief. Het resultaat is pas echt zichtbaar na de ontzwelling, en dat duurt ongeveer zes weken.
 
COMPLICATIES
Ernstige complicaties komen bij een borstvergroting gelukkig zelden voor. Algemene complicaties zijn nabloedingen en ontstekingen. Specifieke complicaties zijn kapselvorming en tijdelijke gevoelsvermindering van de tepel(s). Elk lichaamsvreemd materiaal (wat een borstprothese nu eenmaal is) wordt omhuld door een dunne bindweefsellaag, het kapsel genaamd. De vorming van dit kapsel is dus normaal. Dit kapsel kan bij sommige vrouwen gaan samentrekken, wat abnormaal is. Hierdoor kan de borst hard aanvoelen, pijn gaan doen of van vorm veranderen. Door het gebruik van prothesen met een geruwd oppervlak is de kans op kapselvorming tegenwoordig kleiner dan vroeger. Mocht het toch optreden, dan kan een nieuwe operatie noodzakelijk zijn. Borstvergroting met eigen vet gaat gepaard met aanzienlijk minder complicaties.
 

Heeft u bijkomende vragen over plastische of esthetische chirurgie?

Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen.

Maak een online afspraak

T. +32 50 55 89 00      |      info@debaronie.eu

Cookies
Deze website maakt gebruikt van cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer